Lijsten

Er zijn bepaalde merken lijsten die een aantal bijzondere eigenschappen hebben die men bij de meeste andere gipsen lijsten niet altijd tegenkomt. Wij hebben de voordelen van betere lijsten op een rijtje gezet.

  • kwaliteit: door de unieke verhouding tussen alpha en beta gips, is de lijst van altijd witter en veel natuurlijker van kleur.
  • verwerking: door de verhouding in gipsen en de speciale bewapening is de lijst beter te verwerken. Zo zal de lijst niet ‘brokkelen’ tijdens het zagen. Hierdoor zal er minder lijst verloren gaan bij de verwerking.
  • lengte: de lijsten worden in lengtes geleverd van 1,20 meter. Dit is ongeveer 30 centimeter korter dan de meeste andere lijsten. Voordeel: bij het dragen en verwerken buigt de lijst minder snel door, waardoor er minder kans op scheuren is.
  • aansluiting: door een specifiek procedé van gieten sluiten de lijsten altijd goed aan. Er zit geen verloop in aan de uiteinden. Daardoor is de lijst ook volledig te gebruiken.
  • verpakking: alle lijsten worden verpakt in kartonnen dozen met daarin een speciaal soort plastic. Eventuele transportschades worden daardoor tot een minimum beperkt.

Al deze voordelen betekenen overigens niet dat dit ten koste is gegaan van de verkoopprijs. Deze is in de meeste gevallen zelfs lager dan inferieure kwaliteit lijsten.

Maatwerk

Het is ook mogelijk om lijsten op maat te krijgen. U of uw binnenhuisarchitect ontwerpt een lijst en kunt u deze conform uw wensen bij een specialist maken. Dit biedt u ongekende mogelijkheden. Dit houdt ook in dat restauratie steeds sneller uitgevoerd kan worden. De productiefaciliteiten en kennis kunnen zo altijd worden toegepast. Als u meer wilt weten over de mogelijkheden, dan kunt u uw schets/tekening (schaal 1:1) sturen naar een stukadoor of specialist. Let op dat u wel de totale lengte aangeeft.

Aanbrengen

Goede lijsten worden gewoon met gipslijm aangebracht. Eventueel dient de ondergrond behandelt te worden met een speciaal middel dat een snellere hechting tot stand brengt. Tegenwoordig wordt er ook kant-en-klare pasta geleverd, die door middel van een ‘kitspuit’ kan worden aangebracht. Dit voorkomt verlies aan materiaal en een nauwkeurigere manier van aanbrengen.

Prijsindicatie

De prijzen van het lijstwerk liggen ver uit elkaar. Zo zijn de kleinste vanaf €3,- per meter te koop. Afhankelijk van het profiel zal de prijs duurder worden.