Renovatie

Restauratie en renovatie zijn een vak apart. Het vereist inzicht in de methodes van het bouwen van vroeger. Dat is namelijk het belangrijkste bij een adequate renovatie; dat een gebouw in de oorspronkelijke staat wordt hersteld.

In het verleden is er door veel gemeentes dankbaar gebruik gemaakt van de kennis van een goed afbouwbedrijf. Zo worden er nog steeds veel monumentale gebouwen hersteld van na de Tweede Wereldoorlog en de watersnoodramp in Zeeland.

Het hebben van een goed team van specialisten in dienst die alle mogelijke restauratie en renovatie werkzaamheden kunnen verrichten, is erg belangrijk. Zo kan een specialist traditionele lijsten herstellen door deze te trekken of te gieten. Dit gebeurt op een dusdanige manier dat de herstelde lijsten niet van de originele te onderscheiden zijn.

Maatwerk

Op het moment dat en standaard lijst of ornament niet toereikend is, dan kunnen de vakmensen zich richten op het zelf gieten of trekken van lijsten. Dit is met name een activiteit die veelvuldig wordt toegepast voor lijsten op buitenwerk.