Stukwerk

Door gebruik te maken van de nieuwste materialen is het mogelijk om een steeds betere kwaliteit te leveren. Deze kwaliteit is belangrijk voor de duurzaamheid van de muren en plafonds. Daarnaast moet een stukadoorsbedrijf haar medewerkers over de beste gereedschappen en nieuwe auto’s laten beschikken. Het liefst zijn deze auto’s optimaal ingericht om de juiste service te kunnen bieden.

In de loop der jaren is er veel gebeurt op het gebied van stukadoren. Ten eerste is er veel verandert op het gebied van de materialen. Vroeger werd er met name met kalkspecie gesmeerd, terwijl er tegenwoordig een breed pakket aan gipsen verkrijgbaar zijn. Door de diversiteit aan producten is maatwerkadvies vaak noodzakelijk. Goede kennis van materialen is daarom ook voor de stukadoor noodzakelijk.

Ten tweede is er veel verandert op het gebied van ‘aanbrengen’. De gereedschappen zijn moderner en met name lichter in gewicht geworden. Daarnaast is er een ruime keuze aan machinale gereedschappen. Deze worden niet alleen gebruikt bij het spackspuiten maar ook bij het aanbrengen van gips. Bij grotere oppervlaktes is het vaak sneller om met een machine de gipsen aan te brengen.

Als de gipsen tegen de voorbehandelde wand zijn gespoten, dan wordt de wand vlakgetrokken met een metalen rij. Vakkennis en ervaring zijn hierbij van onschatbare waarde.

Traditioneel stukwerk

Het traditioneel stukwerk en gipsspuitwerk wordt meestal gebruikt als tussenlaag. Op een ondergrond van kalkzandsteenblokken of normaal gemetselde wanden wordt een egaliserende gips gesmeerd of gespoten. Vervolgens, als de wand/plafond is opgedroogd, dan zal er meestal een hechtgrond aangebracht worden. Dit is een dunne waterachtige substantie die ervoor moet zorgen dat wanden niet te hard aanzuigen. Gips is van naturen een water absorberend product, en zal snel water onttrekken aan een afwerklaag. Als er geen hechtlaag wordt aangebracht dan kan een stukadoor problemen krijgen bij het verwerken van een sierpleister. De sierpleister kan dan te snel opdrogen waardoor de gewenste structuur niet gemaakt kan worden.

In sommige gevallen wordt er gekozen voor een schilderklare stukwand. Dit houdt in dat de oppervlakte zo strak mogelijk moet worden aangebracht. Als eindafwerking komt er dan alleen een muurverf op. Muurverf heeft namelijk geen egaliserende functie en kan geen oneffenheden wegwerken. Dit kan bijvoorbeeld bij een sierpleister wel in geringe mate.